Συλλέκτης ροής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Πόλεις και Λογοτεχνία: H Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα (29/9/17)

Ειδήσεις - Πέμ, 2017-09-21 15:26
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) (22-24 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Πόλ(ε)ις», και οργανώνει στο κεντρικό κτήριο στην Πλάκα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πόλεις και Λογοτεχνία: H Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα» (ώρες 10:00-11:30 και 17:00-18:30 για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για ενήλικο κοινό αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αποσπάσματα έργων του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που μεγάλο μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας, αλλά και με έργα άλλων σημαντικών νεοελλήνων λογοτεχνών, που αναφέρονται στις γειτονιές και τους κατοίκους της πόλης.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

Ειδήσεις - Πέμ, 2017-09-21 14:05
Μια πανοραμική θέα των ψηφιακών πόρων για την Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, που ετοίμασε το ΚΕΓ, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Παιδείας, με ευρωπαϊκά προγράμματα και προπάντων δια του πρώτου ΕΣΠΑ, προσφέρουν οι ένθετοι ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. Αναφέρονται σε όλο το φάσμα των σχολικών μαθημάτων: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μεσαιωνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα (διδασκόμενη τόσο ως Μητρική όσο και ως Β/Ξένη Γλώσσα), Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συνεργάστηκαν εκατοντάδες ειδικοί και καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα πλούσια και αξιόπιστα περιεχόμενα χαρακτηρίζονται από καινοτόμο παιδαγωγική πνοή. Εγγύηση αποτελεί η μεγάλη επισκεψιμότητα της ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (με 450.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα), όπου στεγάζονται οι Ψηφιακοί Πόροι του ΚΕΓ. Για διευκόλυνση του καθηγητή, εκπονήθηκε το ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ αυτό, όπου παρουσιάζεται το μέρος εκείνο των περιεχομένων των ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ που σχετίζεται αμεσότερα με τα σχολικά μαθήματα, έτσι ώστε τα σχετικά «πακέτα» του να ευρίσκονται αμέσως κατά σχολική βαθμίδα, τάξη και μάθημα. Έτσι εύκολα εντοπίζει κανείς τους ηλεκτρονικούς πόρους που έχουν εκπονηθεί για το μάθημα, λ.χ., της Ελένης του Ευριπίδη που συμβαίνει να διδάσκει. Ή το εντελώς πρόσφατο νέο –πολυμεσικό-- υλικό για την Έκθεση- Έκφραση Λυκείου που εκπόνησε η Ομάδα Τσολάκη.

Εξετάσεις Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2017 - Έναρξη εγγραφών

Ειδήσεις - Πέμ, 2017-09-21 10:19
Οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθούν από 4 ως 24 Σεπτεμβρίου 2017.

2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (1-3/12/17)

Ειδήσεις - Πέμ, 2017-09-21 10:18
Το 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (2nd Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-EuroMed 2017), θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017, στο Παραλιακό Συγκρότημα "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης».

Ημερίδα: Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών (18/10/17)

Ειδήσεις - Τετ, 2017-09-20 11:25
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) με τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών». Η ημερίδα θα γίνει στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Επιστημονικό Συμπόσιο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα (13-14/10/17)

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 14:46
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1).

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (22-23/9/2017)

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 11:38
Εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», που αποτελεί το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει δύο δράσεις με γενικό τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο "ερμηνεύει" την πόλη». α) Περιοδική έκθεση με το έργο «Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ» της εικαστικού Άννης Καλτσίδου, β) Θεατρικό δρώμενο με τίτλο Δρώντα μνημεία: το μουσείο "ερμηνεύει" την πόλη, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 11:18
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα υλοποιεί από το 1985 εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία στηρίζονται στη βασική αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συν-διδάσκουν και συν-διδάσκονται. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα και τις ιστορικές πηγές, γνωρίζουν τους χώρους και τη λειτουργία του μουσείου μέσα από ομαδικά και ατομικά παιχνίδια.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 11:03
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων από την ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2017 η πολύ σπουδαία και ενδιαφέρουσα συλλογή της. Μια συλλογή με έντονο ιδεολογικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, τα οποία ανήκουν σε σπουδαίους καλλιτέχνες, παλαιότερους και νεότερους. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου 2018 θα παρουσιαστεί η έκθεση «Πάρις και Μερόπη Πρέκα». Στην έκθεση-αφιέρωμα στον Πάρι Πρέκα παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ζωγραφικά έργα και γλυπτά -πολλά εκ των οποίων εμπνευσμένα από την Κλασική Αρχαιότητα- που αναπτύσσονται σε θεματικές ενότητες (Άλογα, οι ήρωες του Ριάτσε, οι Βίοι Παράλληλοι, Ίκαροι, τάνκερς, κτλ). Παράλληλα, σε μια δεύτερη έκθεση, παρουσιάζονται δημιουργίες της συντρόφου του, ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, η οποία μαγεμένη από τα χρωματιστά-φυσητά γυαλιά επιδόθηκε στην τέχνη της υαλογραφίας-βιτρό. Η ανανεωτική δύναμη της φύσης και το περιστέρι ως προαιώνιο σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας κατέχουν εξέχουσα θέση στο έργο της. Όπως συνέβη και με προηγούμενες εκθέσεις του Τελλογλείου έτσι και οι συγκεκριμένες συνοδεύονται από ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται, διαμορφώνεται και υλοποιείται με βάση τα εκθέματα της έκθεσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούνται από περιηγήσεις στις εκθέσεις, καθώς και εικαστικές εφαρμογές με τις σχετικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο γνώσεών τους. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη λυκείου - με τις σχετικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο γνώσεών τους. Τα παιδιά, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο από την πρώτη έκθεση θα γνωρίσουν την έννοια του συλλέκτη και της συλλογής και θα αντιληφθούν τη σημασία της σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα αναφερθούν σε γνωστά είδη συλλογών και πιθανόν θα φανταστούν τους εαυτούς τους μικρούς μελλοντικούς συλλέκτες. Παράλληλα θα γνωρίσουν σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες παλαιότερους και νεότερους.

3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY: Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση (10-11/10/17)

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 10:40
Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει και φιλοξενεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY με θέμα «Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση». Το SYNERGY είναι ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την υποστήριξη παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη, το οποίο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό AT Autism της Μεγάλης Βρετανίας, τον Οργανισμό Inspire της Μάλτας και το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας.

Τελετή λήξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (23/9/17)

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 10:36
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την τελετή λήξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. Στην καταληκτήρια εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συμμετέχουν οι ποιητές: Βερονίκη Δαλακούρα, Πέτρα Κόλμανσιτς (Σλοβενία), Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπλάνας, Μάριο Μποχόρκες (Μεξικό), Μικαέλ Οσάν (Γαλλία), Τίτος Πατρίκιος, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου (Κύπρος), Τατιάνα Σερμπινά (Ρωσία), Γιόζεφ Στράκα (Τσεχία), Αλίσια Ε. Στόλλινς (ΗΠΑ), Βένο Τάουφερ (Σλοβενία), Ντίνου Φλαμάντ (Ρουμανία), Γιώργος Χουλιάρας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Βαγγέλης Χρόνης.

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 10:30
To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ., και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές βιβλίων και αντικειμένων σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

Εκδήλωση για τον ποιητή Salah Stétié (19/9/17)

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 10:30
Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 θα γίνει εκδήλωση για τον ποιητή Salah Stétié. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, στο Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ο Salah Stétié, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της γαλλικής γλώσσας, έρχεται στην Αθήνα με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου του Πνιγμένη τρίλια κορυδαλλού, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Δωρεάν μαθήματα βιβλικής εβραϊκής και γλωσσών της χριστιανικής Μέσης Ανατολής από τον Άρτο Ζωής

Ειδήσεις - Τρί, 2017-09-19 10:20
O Άρτος Ζωής προσφέρει δωρεάν συστηματική διδασκαλία της βιβλικής εβραϊκής και γλωσσών της χριστιανικής Μέσης Ανατολής (συριακή και κλασική αρμενική), σε δύο ή και περισσότερα επίπεδα, για αρχάριους και προχωρημένους.

Αιτήσεις Συμμετοχής στις Διαδρομές ως 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 14:26
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και διαρκούν 10 μήνες. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα: 1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων 2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς 3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά 4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών 5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning) 6. Όψεις της γλώσσας 7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή 8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος στη ή/και ενδιαφερόμενος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανήκει στα συνεκτιμώμενα προσόντα για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016). Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών www.greek-language.gr/routes Στοιχεία επικοινωνίας: Συντονίστρια του Προγράμματος Διαδρομές: δρ Ράνια Βοσκάκη Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com Τηλ: 2310 488 782 & 2310 805 507 (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

Διάλεξη M. Węcowski: The Prisoner’s Dilemma, or Purposes of the Athenian Ostracism (26/9/17)

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 14:19
Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19.15, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Dr. Marek Węcowski (Παν/μιο Βαρσοβίας), με θέμα: The Prisoner’s Dilemma, or Purposes of the Athenian Ostracism. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος της κυρίας Αθανασάκη "ΑΕΦ100 - Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία" (Τμήμα Φιλολογίας, Παν/μιο Κρήτη

Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών 2017 (23/9/17)

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 13:56
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2017. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρες 10.00-15.00, στο ισόγειο Της Εθνικής Βιβλιοθήκης Της Ελλάδος – Κ.Π. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εκδήλωση για τον ποιητή Τάκη Σινόπουλο (4/10/2017)

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 11:46
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος σας καλούν σε εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Τάκη Σινόπουλο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, ώρα 6.30μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).

Παρουσίαση βιβλίου στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας (21/9/2017)

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 11:40
Η Αγιορειτική Εστία και οι Εκδόσεις Πατάκη, σας προσκαλούν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00, στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109), σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα "Καινούργια πόλη" αλλά και την επανέκδοση του βιβλίου του "Το παρτάλι". Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Καίτη Σαμαρά και Δημήτρης Τσιλινίκος.

Ολοκλήρωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τις εκπαιδευτικές και ενταξιακές ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα

Ειδήσεις - Δευ, 2017-09-18 11:28
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν ότι ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Επιμορφωτικά Προγράμματα που υλοποίησαν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στο προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας 120 ωρών, προσφέρθηκε για πρώτη φορά από την Παιδαγωγική Σχολή του ΠΔΜ, με επιμορφωτές καθηγητές από το Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Δημοτικής, σε 43 συνολικά αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση: Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας”. Πρόκειται για πρωτοπόρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα ένταξης και γλωσσικής διδασκαλίας παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. προσφυγόπουλα), το οποίο εντάσσεται στους άξονες υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ, διάρκειας τριών ετών, στο οποίο το ΠΔΜ μετέχει ως εταίρος με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα PRESS, διάρκειας 80 ωρών, υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το έργο PRESS στοχεύει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και παρεμβάσεων υποστήριξης για τους πρόσφυγες, με έμφαση στην πρωτογενή έρευνα επικοινωνιακών, γλωσσικών και εκπαιδευτικών αναγκών και προσδοκιών των προσφύγων και στην εκπαιδευτική ενδυνάμωση παιδιών και ενηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από οικονομικούς πόρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου