Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (3-6/5/18)

Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου 2018, ΔΕΘ-Helexpo, περίπτερα 13, 14 & 15)

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, ώρες 10.00-11.00, αίθουσα «Ν.Γ. Πεντζίκης», περίπτερο 15

«ΚLIK app: Η πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας»

Παρουσιάζουν: Μ. Καρακύργιου, Β. Παναγιωτίδου, Ε. Μητρούση, Α. Κοκκινίδου.

Συντονιστής: καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης, πρόεδρος ΚΕΓ

Παρουσίαση της εφαρμογής KLIK app στο κοινό. Γενική εισαγωγή σχετικά με τη σειρά διδακτικών εγχειριδίων KLIK app και υποδειγματικό μάθημα με το KLIK app για τη διδασκαλία μαθητών και την επιμόρφωση δασκάλων. Το μάθημα θα είναι ωριαίο και θα αρχίζει με την παρουσίαση των βασικών στοιχείων του KLIK και τη διδασκαλία μιας ενότητας που θα ενδείκνυται, με ασκήσεις αφομοίωσης κ.λπ. Θα υπάρξει συμμετοχή τάξης διαπολιτισμικού σχολείου.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για οργανωμένες ομάδες μαθητών.

 

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, ώρες 10.00-11.00, αίθουσα «ΕΙΠ», περίπτερο 15

Παρουσίαση

Παρουσίαση της υπάρχουσας σειράς εξεταστικών θεμάτων για την αξιολόγηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, στα επίπεδα Β2-Γ1, και της λογικής που τα διέπει, με βάση το σύστημα πιστοποίησης ελληνομάθειας του ΚΕΓ. Θα παρουσιαστεί συνοπτικά το σύστημα πιστοποίησης και τα ενδιαφέροντα εγχειρίδια πρακτικής εξάσκησης για την ελληνική ως ξένη γλώσσα, σε όλες τις δεξιότητες που αφορούν τις εξετάσεις.

Ομιλητές: Π. Δαγκόπουλος, Θ. Δαλπαναγιώτη, Δ. Δημητρακοπούλου, Ε. Κόντα, Ν. Μπιρμπουτζούκη.

Συντονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΓ, καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης.

 

Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρες 10.00-11.00, αίθουσα «ΕΙΠ», περίπτερο 15

Παρουσίαση-Συζήτηση: «Κλικ στα ελληνικά»

Θα παρουσιαστεί η σειρά διδακτικών εγχειριδίων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας «Κλικ στα ελληνικά», που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα έξι σύγχρονα και καινοτόμα βιβλία εκμάθησης της ελληνικής για τα αντίστοιχα επίπεδα ελληνομάθειας Α1-Γ1.

Ομιλητές/Συντονισμός: Μαρία Καρακύργιου, Βικτωρία Παναγιωτίδου. Συντονίζει ο πρόεδρος καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης.

 

Κυριακή 6 Μαΐου 2018, ώρες 19.00-20.00, αίθουσα «Ματαρόα», περίπτερο 13

Παρουσίαση-Συζήτηση: «Περιοδικά λόγου και τέχνης της Θεσσαλονίκης από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα»

Παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκπαιδευτικά περιοδικά και τα περιοδικά λόγου και τέχνης που ψηφιοποίησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και διαθέτει σε βάση δεδομένων με ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Γίνεται περιήγηση στη δομή και στη λειτουργία του περιβάλλοντος σε απευθείας σύνδεση, και συζητιούνται οι δυνατότητες αξιοποίησης για τους ερευνητές, φιλολόγους και αναγνώστες της λογοτεχνίας, της κριτικής, του δοκιμίου και της μελέτης. Περιλαμβάνονται οι τίτλοι Διαγώνιος(1958-1983), Έκφραση (1989-2009), Κόσκινο (1968-1980), Κριτική (1959-1961), Νέα Πορεία (1955-2009), Πανδώρα (1997-2011), Πάροδος (1986-2011), Φιλόλογος (1964-2008).

Ομιλητές/Συντονισμός: Βασίλης Βασιλειάδης, ερευνητής Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΚΕΓ, υπεύθυνος του προγράμματος ψηφιοποίησης για το περιοδικό Νέα Πορεία, Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ· για το περιοδικό Διαγώνιος, Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ· για το περιοδικό Κριτική, Κάτια Κιλεσοπούλου, ιστορικός τέχνης, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου «Φιλόλογος»

Επίσης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει, στο πλαίσιο της Έκθεσης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και το ΕΜΜΑ Project, με θέμα «Η ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου: μια διαρκής εξέλιξη». Η ημερίδα θα γίνει την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, ώρες 10.00-14.00, στην αίθουσα «Μονόκερως», περίπτερο 13 (για το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας, αλλά και της Έκθεσης γενικότερα, βλ. http://thessalonikibookfair.gr/wp-content/uploads/2018/04/GENIKO…)

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην ενότητα με τίτλο «Νέες ψηφιακές προσεγγίσεις στο βιβλίο: ψηφιακά εγχειρήματα και νέα ψηφιακά μοντέλα» (ώρες 11.00-13.00)

Συντονιστής: Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Υπουργείο Πολιτισμού (www.culture.gr)

Συμμετέχουν:

• «Η εκδοτική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή», Παναγιώτης Κάπος
• «Προς τη συνύπαρξη έντυπου και ηλεκτρονικού: το παράδειγμα μιας απόπειρας μελέτης της λογοτεχνίας», Βασίλης Βασιλειάδης, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (selidodeiktes.greek-language.gr, www.greek-language.gr/digitalResources/)
• «Ψηφιακό ακαδημαϊκό σύγγραμμα στις ελληνικές βιβλιοθήκες», Σοφία Ζαπουνίδου, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, Γιάννης Φαρσάρης (www.openbook.gr)
• «Λογοτεχνία και ψηφιακή ανάγνωση», Αργύρης Καστανιώτης, Εκδόσεις Καστανιώτη (www.kastaniotis.com)
• Fairead, Περικλής Δουβίτσας (www.fairead.net)
• Vivlio, Μιχάλης Καλαμαράς (www.vivl.io , www.thinking.gr)
• Bookoo, Κλειώ Ζαχαριάδη, Εκδόσεις Ψυχογιός (www.bookoo.gr)
• Next Book Thing, Δάφνη Παπαδούδη (www.nextbookthing.com)